Vervoer in Berlijn

Als je Berlijn bezoekt dan zul je vrijwel zeker redelijk wat willen gaan zien en doen tijdens je stedentrip. Anders zouden wij ons al bijna afvragen wat je in hemelsnaam in Berlijn gaat doen. Er zijn zoveel musea die de moeite waard zijn, attracties waar je je prima kunt vermaken en bezienswaardigheden die je gezien ‘moet’ hebben als je in Berlijn bent. Als je alles te voet wilt doen dan heb je heel veel tijd nodig of een enorm uithoudingsvermogen hebben. Berlijn is immers een vrij grote stad waarbij een aantal hotspots toch wel wat verder uit elkaar liggen. Je zult dus naast de benenwagen ook andere manieren van transport gaan gebruiken.

Trabisafari

Hét vervoersmiddel in Oost-Berlijn (DDR) was de Trabant. Deze auto met tweetaktmotor bepaalde vele jaren het straatbeeld in Oost-Duitsland. Tegenwoordig zul je nog maar zelden een Trabant zien rijden in Berlijn. De Trabants die je nog wel ziet rijden behoren vaak tot een unieke rondrit: de Trabi Safari. Je rijdt dan samen met andere Trabants in konvooi door Berlijn, waarbij je diverse bezienswaardigheden passeert. Meedoen aan de rondrit door Berlijn per Trabant is niet goedkoop, maar wel een hele leuke manier om Berlijn te doorkruisen. Vertrek is altijd vanaf BallonGarten. Er is keuze uit een drietal tours, eentje van twee uur en twee tours van ieder een uur.

Meer informatie over de Trabi-Safari en reserveer direct online
(gratis annuleren kan tot 24 uur van tevoren)

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is dé manier om afstanden te overbruggen in Berlijn. De meest gebruikte methodes zijn de U-Bahn (metro, grotendeels ondergronds) en de S-Bahn (grotendeels bovengrondse metrotrein). Gezamenlijk zorgen deze twee netwerken voor uitstekende dekking van het gehele centrum van Berlijn. Ook zorgen ze voor goede verbindingen vanuit de omringende wijken naar het hart van de stad. Kaartjes voor zowel de U-Bahn als S-Bahn koop je uit automaten bij de vele stations. Op grotere stations kun je ook kaartjes kopen bij de klantenservice. Je kunt losse kaartjes kopen maar ook dagkaarten en weekkaarten. Voor toeristen heb de Welcomecard. Dit is een OV-voordeelkaart waarbij je gedurende een vaste periode (48 of 72 uur) onbeperkt gratis met bus, tram of metro kunt reizen. Tevens biedt de kaart je korting op diverse attracties en musea. Houd er rekening mee dat je een kaartje altijd eerst moet afstempelen voor gebruik.

Het busnetwerk is fijnmazig, veilig en goed. Met de dagkaarten, weekkaarten en bezoekerskaarten kun je ook gebruik maken van de bus. Voor toeristen zijn er twee buslijnen de moeite waard: lijn 100 en lijn 200. Zij rijden langs vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden, musea en attracties in Berlijn. Deze buslijnen en dan met name Bus 100 vormen een uitstekende voor de veel duurdere commerciële hop on, hop off bussen. Deze commerciële sightseeing bussen rijden ook nog eens veel beperkter. De laatste ronde wordt al tegen de avond gereden, terwijl de normale buslijnen tot later in de avond door blijven rijden.

De tram in Berlijn

Autorijden in Berlijn

Rondom Berlijn ligt een stadsring: de Berliner Ring. Deze snelwegring zorgt ervoor dat je vrij efficiënt naar het juiste stadsdeel van Berlijn kunt reizen. Op de Berliner Ring kan het vrij druk zijn, zeker rondom de spitsuren. Om met de auto het centrum van Berlijn in te mogen heb je een milieusticker nodig. Het gehele hart van Berlijn is een zogenaamde Umweltzone (milieuzone) waar het hebben van een milieusticker achter de voorruit verplicht is. Deze sticker moet je vooraf regelen. Het soort sticker (groen, geel, rood) is afhankelijk van de uitstoot van de auto.

Alle moderne auto’s voldoen aan de regels om een groene sticker te krijgen, waarmee je overal in Berlijn mag rijden. De milieusticker voor Berlijn kun je regelen bij TÜV, DEKRA of in Nederland bij Kwik-Fit. Deze stickers zijn voor alle milieuzones in Duitsland geldig. Eenmaal een plakkaat besteld voor je auto, dan is hij onbeperkt geldig voor die auto. Je hoeft dus niet jaarlijks of voor iedere reis een nieuwe milieusticker te kopen.

Autorijden in Berlijn is prima te doen. De bewegwijzering is prima in orde. Als je niet bekend bent in Berlijn adviseren we om met een navigatiesysteem te reizen. Op die manier kun je je focus leggen op het verkeer in plaats van op de juiste weg zoeken. Berlijn is een grote stad met de bijbehorende verkeersdrukte. Toch valt het autorijden ten opzichte van sommige andere grote Europese steden best mee. Er zijn best veel brede en overzichtelijke hoofdwegen die de verschillende stadsdelen met elkaar verbinden.

Parkeren in Berlijn

Parkeerplek zoeken in Berlijn is niet altijd even eenvoudig. Vooral in het centrum van Berlijn is het vinden van een parkeerplaats op straat vaak een crime. In het centrum van Berlijn geldt betaald parkeren tot laat op de avond. Wie met de auto het centrum ingaat en probleemloos wil parkeren die kan het beste een parkeergarage opzoeken. Op die manier weet je zeker dat je geen parkeerboetes op kunt lopen vanwege het overschrijden van de parkeertijd of foutparkeren. Ook staat je auto in een parkeergarage over het algemeen veiliger tegen vandalisme en inbraak. Gratis parkeren is in het centrum van Berlijn vrijwel onmogelijk geworden. Wie gratis parkeerplaats wil hebben die zal het buiten het centrum moeten zoeken. Daar vind je nog gebieden waar je gratis kunt parkeren.

Hotels bieden vaak ook parkeerplek aan. Let goed op of er voldoende parkeerplek beschikbaar is en of je vooraf je plaatsje moet reserveren. Voor het parkeren van een auto worden vrijwel altijd kosten in rekening gebracht. Gemiddeld varieert dit tussen de tien en soms wel dertig euro per nacht. Wie gratis bij een hotel wil parkeren die zal vooral moeten kijken naar hotels buiten het centrum. Als je hotel vlak bij een goede aansluiting met het openbaar vervoer richting het centrum ligt dan kun je op die manier toch wat euro’s besparen.

Te voet

Berlijn is te voet prima te doen. De trottoirs zijn over het algemeen breed en goed onderhouden. Sommige stukken van Berlijn zijn autovrij. Houd wel goed rekening met de vele fietsers die in Berlijn rondfietsen. Plotseling een stap opzij doen kan betekenen dat je en geruisloos naderende fietser in de problemen brengt. Een leuke manier om Berlijn te voet te verkennen is door middel van en rondleiding door een gids. Berlijn telt enorm veel stadsgidsen die je op leerzame wijze Berlijn kunnen laten verkennen. Het aanbod van gidsen (ook Nederlandstalig), routes en thema’s is enorm groot. Vooraf eventjes goed oriënteren op internet is daarom aan te raden. Wie met een wat grotere groep naar Berlijn reist die kan een gepersonaliseerde rondleiding laten samenstellen. Op die manier kun je de tour aanpassen aan persoonlijke wensen.Op de fiets

Een populaire mogelijkheid om Berlijn te verkennen is per fiets. Het aantal fietsers is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook het aantal toeristen dat op tweewielers Berlijn verkent neemt jaarlijks toe. Bij steeds meer hotels en appartementen kun je een fiets lenen of huren. Berlijn kent ook een fietsenhuursysteem waarbij je op diverse plekken in de stad een beschikbare fiets mee kunt nemen en weer in kunt leveren. Voor het fietsenproject dat Call a Bike heet moet je je vooraf registreren. Voordeel is dat Call a Bike in tientallen steden in Duitsland actief is, waardoor je na deze eenmalige registratie ook elders fietsen kunt huren.

Fietstours in Berlijn

Wil je Berlijn op een gezonde en leuke manier ontdekken? Overweeg dan zeker om aan een georganiseerde fietstocht deel te nemen. Fietstochtenspecialist Baja Bikes biedt in Berlijn verschillende boeiende fietstours aan zoals de populaire ‘Highlights van Berlijn’ fietstocht, de speciale fietstocht langs de Berlijnse Muur en de Kreuzberg fietstour waarbij je de alternatieve kant van de stad gaat opzoeken. Erg leuk, allemaal!

Baja Bikes werkt in Berlijn grotendeels met Nederlandstalige gidsen. Er zijn ook tours in het Engels of Duits. Dat staat allemaal bij de info als je gaat reserveren. Omdat ze vooraf moeten weten hoeveel deelnemers er zijn en ze daar het aantal gidsen op af moeten stemmen, is vooraf reserveren verplicht. Maar maak je geen zorgen: betalen doe je ter plaatse pas en annuleren/wijzigen is gratis.

Bekijk alle Berlijn fietstours en reserveer direct online

ontdek Berlijn op de fiets tijdens een fietstour met gids