Reizen naar Berlijn

Berlijn ligt op een redelijke afstand tot Nederland. Zo bedraagt de afstand vanaf de provincie Groningen nog geen zeshonderd kilometer. Vanuit de Randstad ligt Berlijn op ongeveer 620 tot 720 kilometer, afhankelijk van je vertrekpunt. Je rijdt bij normale weer- en verkeersomstandigheden in zes tot ruim acht uur naar Berlijn. De goede bereikbaarheid zorgt ervoor dat je gemakkelijk last minute de beslissing kan nemen om een reis naar Berlijn te maken. Dankzij de vele hotelboekingsssites is het tegenwoordig ook zeer eenvoudig om spontaan nog eventjes een hotelkamer te boeken. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een georganiseerde stedentrip naar Berlijn te boeken, waarbij vervoer en accommodatie inbegrepen zijn. Andere mogelijkheden om naar Berlijn te reizen zijn per trein of met het vliegtuig.

Met de auto naar Berlijn rijden

De Duitse autosnelwegen zijn over het algemeen een verademing om over te rijden. Over het algemeen minder druk dan in Nederland, veel zesbaanswegen en over het algemeen hebben Duitsers een minder agressieve rijstijl dan Nederlanders. Op de routes naar Berlijn liggen weinig knelpunten. Je moet rekening houden met mogelijke drukte rondom grote steden zoals Bremen (vanuit Noord-Nederland), Hannover en het Rürhgebied (vanuit Zuid-Nederland). In Duitsland kunnen er langere stukken met wegwerkzaamheden voorkomen. Dit kan door drukte verkeersopstoppingen veroorzaken. Zo is de A2 richting Berlijn in een periode van twintig jaar verbreed van 2×2 naar 2×3 rijstroken. Dit heeft lange tijd gezorgd voor grote stukken met snelheidsbeperkingen vanwege wegwerkzaamheden. Inmiddels is dit drie miljard euro kostende project afgerond en is de A2 een heerlijk stuk weg waar je goed door kunt rijden.

Milieusticker

Om Berlijn in te mogen rijden met de auto, moet deze voorzien zijn van een milieusticker. Met deze sticker, die gebaseerd wordt op het kenteken van je auto, laat je zien dat jouw auto niet te vervuilend is om de Berlijnse binnenstad in te mogen rijden. Zonder milieusticker riskeer je hoge boetes.

Je kunt je Duitse milieusticker online kopen. Hij wordt dan binnen een dag naar je Nederlandse adres gestuurd. De milieusticker is geldig voor alle Duitse steden en er zit geen tijdlimiet aan. Zolang de sticker op de auto zit (achter de voorruit), mag je de Duitse milieuzones in rijden.

Duitse milieusticker nodig?

Winterbanden

Als je in de winterperiode naar Berlijn rijdt moet je er rekening mee houden dat bij winterse omstandigheden je auto daaraan aangepast dient te zijn. Dat betekent dat winterbanden verplicht zijn op het moment dat er sprake is van sneeuw, ijzel of gladheid door bevriezing van weggedeeltes.

Met de auto naar Berlijn reizen

Vliegen naar Berlijn

De snelste optie om te reizen is meestal vliegen naar Berlijn. Vanuit zowel Amsterdam (Schiphol) als Eindhoven kun je naar Berlijn vliegen. Luchtvaartmaatschappijen die deze routes onderhouden zijn onder andere KLM, Transavia en Ryanair. Goedkope vliegtickets naar Berlijn zijn dankzij de concurrentiestrijd steeds gemakkelijker te vinden. Low cost airlines bieden over het algemeen de goedkoopste vliegtickets naar Berlijn aan.

De vliegtijd bedraagt gemiddeld een uur. Dat doe je naar de gloednieuwe luchthaven Berlin Brandenburg. Dit vliegveld heeft op 31 oktober 2020 eindelijk zijn deuren geopend, ongeveer negen jaar na de oorspronkelijk geplande openingsdatum. Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt ligt ongeveer 18 kilometer ten zuiden van Berlijn.

Met de trein naar Berlijn reizen

Een populair alternatief voor de auto en het vliegtuig is de trein. Met de trein reis je in ongeveer zes tot 8 uur naar Berlin Hauptbahnhof, het prachtige centrale station van Berlijn. De trein naar Berlijn vertrekt vanaf Schiphol en rijdt via verschillende Nederlandse treinstations, te weten Amsterdam-Zuid, Duivendrecht, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Vanaf Schiphol duurt de reis ruim 6,5 uur. Vanuit Hengelo duurt het iets meer dan vier uur voordat je in hartje Berlijn staat. Tickets voor de trein naar Berlijn kun je het beste vooraf boeken. De prijzen voor treintickets zijn niet verschillend als je in Nederland of Duitsland boekt. Nederlandse reizigers kunnen het beste hun Berlijn treinticket boeken via NS International.

Met de trein naar Berlijn reizen

Met de bus naar Berlijn

De bus is tegenwoordig een zeer goed alternatief voor de trein en de eigen auto. Met Flixbus kun je goedkoop en comfortabel vanuit verschillende steden in Nederland naar maar liefst 20 verschillende haltes in Berlijn reizen.

Bekijk de busreizen van Flixbus naar Berlijn