Musea in Berlijn

Berlijn telt tientallen grote en kleinere musea. Wie alle musea van Berlijn wil bezoeken die is daar wel een paar weken mee zoet. Houd er in ieder geval rekening mee dat de meeste musea op maandag gesloten zijn. Je zou niet de eerste zijn die voor een gesloten deur zou komen te staan. Het is daarom aan te raden eerst de website van een museum te bezoeken voor de actuele openingsdagen en tijden.

Op het Museuminsel, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bevinden zich maar liefst vijf beroemde Berlijnse musea bij elkaar:

* Alte Nationalgalerie
* Altes Museum
* Bode-Museum
* Neues Museum
* Pergamonmuseum

Jouw bezoek aan Berlijn

Wil je Berlijn gaan bezoeken? Sommige dingen kun je beter vooraf regelen. Denk aan een hotelovernachting, treinkaartjes, activiteiten en tours. Krijg voordeel met een stadspas voor Berlijn, zoals kortingen en voorrang bij bezienswaardigheden en musea.

Regel alles in Berlijn in een paar kliks

✅ korting op hotelkamers
✅  skip-the-line toegang bij attracties
✅ gegarandeerd plek bij de leukste tours
✅ de beste deals op één pagina

kortingen, reserveringen en tickets voor Berlijn

Gemalde Galerie

Bijna alle grote meesters uit de geschiedenis van schilderkunst zijn in dit museum vertegenwoordigd. Zij zijn verdeeld over ruim tweeënzeventig zalen. De collectie beslaat voor een groot deel de eeuwen dertien tot en met achttien. Naast de Duitse kunstenaars is er ook werk te zien van Franse, Italiaanse, Engelse en Vlaamse bodem zoals bijvoorbeeld van Peter Paul Rubens. Onze ‘eigen’ Rembrandt van Rijn ontbreekt natuurlijk niet.

Egyptisch Museum

Een bijzonder fraaie collectie archeologische waardevolle stukken zijn in dit Egyptische museum te bewonderen. Zo vind je er opgegraven offerstukken die uit tempels afkomstig zijn en sculpturen van Farao’s. Dit alles wordt op een zeer respectvolle manier tentoongesteld.

Jüdisches Museum

In dit Joodse museum wordt op een zeer eigen wijze verteld over de geschiedenis van Joden in Duitstalige landen. Onder de verschillende tentoonstellingen bevinden zich ook werken van kunstenaars zoals R.B. Kitaj. In andere ruimtes worden delen uit de geschiedenis op soms zeer originele en soms confronterende wijze afgespiegeld. Ook zijn er veel foto’s en schriftelijke stukken uit bijvoorbeeld dagboeken tentoongesteld.

Naast de vaste tentoonstelling is er meestal ook een tijdelijke expositie die je kunt bezoeken in het Jüdisches Museum. De actuele info vind je op hun website.

Joods Museum in Berlijn

Hamburger Bahnhof

De Hamburger Bahnhof is een voormalig treinstation uit 1874 dat tegenwoordig dienstdoet als museum. Het ligt precies op de scheiding van Oost- en West-Berlijn. In de prachtige ruimtes die het gebouw rijk is worden uiteenlopende kunstobjecten tentoongesteld. Het werk is voornamelijk afkomstig vanaf het jaar 1960. De grootste collectie is die van Friedrich Christian Flick, welke voornamelijk moderne en hedendaagse kunst bevat.

Bauhaus Archiv Museum

Het Bauhaus Archiv Museum wordt gezien als belangrijkste inspiratiebron voor architectuur, design en kunst van de twintigste eeuw. Al deze facetten worden dan ook ruimschoots belicht. Ook het gebouw op zich zorgt voor veel enthousiasme. De architect Walter Gropius is verantwoordelijk voor de bijzondere vormgeving wat als revolutionair werd gezien. Je vindt het Bauhaus Archiv Museum in de wijk Tiergarten.

Bezoektijden en meer info vind je op hun website.

Altes Museum

Op het museumeiland ‘Museuminsel’ bevinden zich een aantal vooraanstaande musea. Eén hiervan is het Altes Museum. Alleen al het neoclassicistische gebouw uit +-1825 is een bezoekje waard. Het heeft eigenlijk altijd al gediend om onderdak te verschaffen aan waardevolle kunst. De eerste werken waren afkomstig uit de privé collectie van de welgestelde Koninklijke familie Pruisen. Tegenwoordig is hier de collectie van klassieke oudheid afkomstig uit Charlotteburg aan toegevoegd.

Alte Nationalgalerie

Met zijn kunstwerken uit de negentiende eeuw past dit museum prima bij de andere op het Berlijnse museumeiland ‘Museuminsel’. Het prachtige gebouw werd ontworpen door de Pruisische architect Friedrich August Stüler. De belangrijkste werken die in dit museum worden tentoongesteld zijn afkomstig van Caspar David Friedrich en Adolph Menzel. De beeldhouwwerken zijn er subliem te noemen.

Anti Kriegs Museum

Aan de Brüsseler Strasse ligt dit relatief kleine Anti Kriegs Museum van Berlijn. Vertaald betekend dit het anti oorlogsmuseum. Het werd opgericht door Willy Brandt en Ernst Friedrich, twee heren die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. Tegenwoordig wordt het museum beheerd door de kleinzoon van Friedrich. Zowel de Eerste- als de Tweede Wereldoorlog worden in dit museum belicht.

Mauermuseum

Bij de beroemde grensovergang van Oost- en West-Berlijn genaamd Checkpoint Charlie is het Mauermuseum te vinden. Het werd door de mensenrechten activiste Dr. Rainer Hildebrandt opgericht met de bedoeling om de vrijheid vanuit alle punten te belichten. Onder de tentoonstellingen bevinden zich de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Berlijnse Muur en andere over de wereldwijde strijd voor mensenrechten.

DDR Museum

Vlak achter de Berliner Dom ligt het DDR Museum. Dit kleine maar zeer populaire museum biedt een goed inzicht in hoe het leven ten tijde van het communistisch bewind was in Oost-Berlijn. Zo kun je allerlei producten zien uit de tijd van de DDR, zie je hoe een gemiddeld gezin leefde in die tijd en maak je kennis met zaken zoals vakantiebonnen en natuurlijk de Trabant. Het DDR Museum is een uniek museum dat je zeker moet bezoeken als je in Berlijn bent.

Producten tentoongesteld in het DDR Museum.

Computerspiele Museum

Voor alle ‘games-fans’ onder ons is er nu het Computerspiele Museum te bezoeken. Het museum werd in 1997 opgericht en mag sindsdien een succes worden genoemd. Werkelijk alles over de online spelletjes en andere computer games is hier te vinden. De meer dan driehonderd tentoonstellingen nemen je virtueel mee op reis in de wereld van deze wervelende technologie. Het is een compact museum, maar doordat er veel gebruik gemaakt wordt van interactiviteit is het boeiend genoeg voor een bezoek. Ongeveer 85% van de bezoekers beoordeelt het Computerspiele Museum als ‘zeer goed’ of ‘uitstekend’.

Deutsches Technik Museum

In het enige gebouw van Berlijn met een vliegtuig op dak is het Duitse Techniek Museum gehuisvest. Het militaire gevechtsvliegtuig DC-3 is onderdeel van de vele onderwerpen die in dit museum te vinden zijn. Allerlei machines, treinen, motoren, wetenschappelijke instrumenten en juwelen maken onderdeel uit van dit zeer ruim bemeten museum. Groot en klein, jong en oud kunnen zich hier prima vermaken.

Haus der Kulturen der Welt

Waarschijnlijk wordt je nieuwsgierigheid gewekt door het bizarre uiterlijk van dit cultuur huis. De ruimte biedt mogelijkheden voor exposities, concerten, dans- en theatervoorstellingen. In de prachtige omgeving van het Großer Tiergarten Park staat dit indrukwekkende gebouw wat door de inwoners van Berlijn als ‘zwangere oester’ wordt betiteld. Op de website van het Haus der Kulturen der Welt lees je alles over dit boeiende museum.

Bode Museum

Het prachtige en statige Bode Museum bevindt zich op het museumeiland ‘Museuminsel’ met een aantal andere vooraanstaande musea. Dit rijkelijk gedecoreerde gebouw werd omstreeks 1900 gebouwd naar een ontwerp van architect Ernst von Ihne die ook de Staatsbibliotheek van Berlijn heeft ontworpen. Het werd de Kaiser-Friedrich-Museum genoemd. Vervolgens werd het later omgedoopt tot het huidige Bode Museum. In het museum zijn hoofdzakelijk beeldhouwwerken, zuilen, meubilair en andere kunstwerken te aanschouwen.

Neues Museum

In dit zeer waardevolle archeologische museum is bijzonder veel over allerlei aspecten uit de geschiedenis te vinden. Zowel de zalen als de muren vormen de juiste sfeer voor de juiste gebeurtenissen uit de wereld. De Britse architect David Chipperfield is hier deels voor verantwoordelijk. Hij heeft het museum zeer smaakvol gerestaureerd en omgetoverd tot een kunsttempel. Het Neues Museum bevindt zich op het museumeiland ‘Museuminsel’ te Berlijn.

Pergamonmuseum

Liefhebbers van de Griekse en Romeinse geschiedenis mogen het Pergamon Museum beslist niet overslaan. De indrukwekkende reconstructies zoals die hier te vinden zijn, worden wereldwijd geroemd. Omdat er ook afdelingen uit de klassieke oudheid zijn die behoren tot het museum van Nabije Oosten en die van de Islamitische kunst, behoort dit museum tot de belangrijkste ter wereld als het gaat om archeologie. Je vindt dit museum aan de Museumsingel, niet ver van Unter den Linden.