Bezienswaardigheden in Berlijn

Een bezoek aan Berlijn betekent dat je je absoluut niet hoeft te vervelen. De stad heeft zoveel te bieden dat je een keuze zult moeten maken uit de diverse bezienswaardigheden. Een beetje goed plannen is aan te bevelen. Houd er rekening mee dat het gedurende de weekeindes vaak wat drukker is dan door de week. Sommige hotspots zijn altijd druk, zoals bijvoorbeeld de Rijksdag. Op doordeweekse dagen arriveren er hier ook iedere dag wel bussen met scholieren die een uitje hebben naar Berlijn.

Op deze pagina vind je een overzicht van een groot aantal hotspots in Berlijn.

Regel je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Berlijn bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Berlijn.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Berlijn
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Berlijn via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Berlijn via GetYourGuide

Unter den Linden

Aan deze prachtige laan met zijn vele bomen in het hartje van het centrum van Berlijn staan de meest bijzondere historische panden. Al vroeg in de geschiedenis was deze chique laan een plaats waar men zich graag liet zien. Al snel werden hier de meest fraaie en prestigieuze woningen en andere panden gebouwd. Nog altijd heeft de ‘Unter den Linden’ laan veel aanzien en zijn er dan ook volop restaurants, cafés en luxe winkels te vinden. Een aantal bijzondere bezienswaardigheden aan de Unter den Linden zijn: het ruiterstandbeeld van Frederik de Grote, Berliner Staatsopera, Staatsbibliotheek zu Berlin en het Altes Paleis.

Unter den Linden

RAW-Friedrichshain

erlijn staat bekend als een hippe stad met een alternatief randje. Dit karakter komt vooral tot uiting op de RAW-Friedrichshain. RAW-Gelände is een andere naam waaronder dit unieke plekje in Berlijn onder bekend staat. RAW-Friedrichshain is het grootste aaneengesloten, permanent cultureel gebruikte gebied in heel Duitsland. Het is tevens de laatste industriële woestenij binnen het hedendaagse hart van Berlijn. Want daar mag je dit naast treinstation Warschauer Strasse gelegen plek nog wel toe rekenen. RAW was vroegeer de reparatiewerkplaats van de Reichsbahn. In 1991 sloot deze onderhoudswerkplaats zijn deuren. Tot n 1995 is men bezig geweest om de RAW-Gelände te ontmantelen.

In 1999 streken de eerste kunstenaars neer op de RAW-Gelände. De eigenaar van het terrein, spoorwegdokter Vivico Real Estate GmbH, schonk een aantal gebouwen aan de culturele vereniging RAW-tempel. Die is in 2015 failliet gegaan. Tegenwoordig wordt het grootste deel van het gebied verhuurd aan verschillende culturele en sportfaciliteiten, kunstenaarsstudio’s, concertzalen en live clubs, galerijen, clubs en restaurants. Het ontbreken van een duidelijke structuur en de aanwezigheid van veel straatkunst zorgt ervoor dat RAW-Friedrichshain tot een cultureel visitekaartje van Berlijn uit heeft kunnen groeien.

Op zondag wordt er op RAW-Friedrichshain een populaire vlooienmarkt gehouden. Die start officieel om 8 uur in de ochtend, maar in de praktijk begint het pas in de tweede helft van de ochtend gezellig druk te worden. De vlooienmarkt duurt tot ongeveer 5 uur ’s middags. Je kunt hier vooral terecht kunt voor tweedehands kleding, handgemaakte sieraden, gebruikte elpees en lekkere hapjes.

RAW-Friedrichshain

Rijksdaggebouw

Het puissante Rijksdaggebouw waarvandaan het Duitse parlement het land regeert, heeft de uitstraling van een paleis. In 1884 startte men met de bouw die maar liefst tien jaar heeft geduurd. Helaas is er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel schade aangericht. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland is er hard gewerkt aan de restauratie van dit prachtige pand. Nare maar historische herinneringen zoals kogelgaten zijn deels bewaard gebleven achter zorgvuldig geplaatst glas. Ook kun je tijdens je bezoek aan de Rijksdagkoepel een indrukwekkende foto-expositie bekijken.

Je kunt de Rijksdag bezoeken. Vroeger kon je gewoon in de rij aansluiten en ter plaatse een ticket kopen. Tegenwoordig kan dat niet meer. Je moet je toegang minstens 24 uur vooraf reserveren. Anders kom je de Rijksdag als toerist niet binnen. Dat reserveren kan via internet. Je moet ook voor iedere deelnemer de naam en geboortedatum doorgeven.

Reserveer toegang tot de Rijksdag via onze betrouwbare partner GetYourGuide.

* Voorrangstoegang via een aparte ingang
* Directe bevestiging
* Eenvoudig te annuleren

Binnenkant van het Rijksdaggebouw

Humboldt Forum

Op het Spree-eiland stond vroeger het Berliner Stadtschloss. Dit was de voormalige winterresidentie van de keurvorst van Brandenburg en later de residentie van de Duitse keizer. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog brandde het slot af. Eigenlijk was het de bedoeling dat het gerestaureerd zou worden. De partijvoorzitter van de voormalige DDR besliste anders. Eind 1950 werden de restanten opgeblazen, waarna hier het Palast der Republik gebouwd werd. Dit gebouw werd tussen 2006 en 2008 gesloopt. Nadat de plek een aantal jaren braak gelegen heeft, startte men in 2013 met de bouw van het Humboldt Forum. Dit nieuwe gebouw is geïnspireerd op het voormalige Stadtschloss. Het is op de exacte plek van het oude slot gebouwd en drie van de vier gevels zijn kopieën van het Berliner Stadtschloss. Aan de kant van de Spree zie je een moderne strakke gevel, die qua kleur goed aansluit bij de rest. Deze gevel is een ontwerp van de Italiaanse architect Franco Stella,

Het Humboldt Forum is een centrum voor kunst, cultuur en wetenschap. De collecties die in het museum getoond worden, zijn een aanvulling op de andere musea op het Museum Insel. Een deel van de kunstvoorwerpen zijn door het koloniale verleden van Duitsland in Berlijn terecht gekomen. De aanwezigheid van geroofde Afrikaanse kunst zorgt voor de nodige discussie.

Humboldt Forum

Hackesche Höfe

Toen in 1906 er een enorm wooncomplex gebouwd werd tussen de Rosenthaler Strasse en de Sophienstrasse, had men geen idee dat deze plek later uit zou groeien tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. De Hackesche Höfe bestaat uit negen woonblokken die één geheel vormen. Op het moment van bouwen moest dit als een voorbeeld gezien worden hoe je goed en gezond zou moeten kunnen leven in een stad als Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Hackesche Höfe flink beschadigd. Gelukkig heeft men het de moeite waard gevonden om deze bijzondere plek weer helemaal in de oude glorie te herstellen, inclusief de prachtige Jugenstil gevels en decoraties. De Hackesche Höfe is nu een van de drukste bezochte plekken van Berlijn. Toeristen komen graag de bijzondere vormgeving bewonderen.

Hackesche Höfe

Hackescher Markt

Wie Hackesche Höfe zegt, die zal daarna waarschijnlijk Hackescher Markt in dezelfde zin zeggen. Dit plein is een van de meest geliefde en drukste plekjes van de stad. Hier staan terrasjes op je te wachten. Overdag kun je als het weer het toelaat heerlijk in het zonnetje zitten. In de avonduren heerst er een gezellige sfeer op de terrassen. Eerlijk is eerlijk: de Hackescher Markt is een toeristische plek. Hierdoor zijn de prijzen wat hoger dan gemiddeld in Berlijn en als je hier gaat eten dan zul je merken dat het geen haute cuisine of hippe verwennerij is. Dankzij de inrichting en de gevels blijft de Hackescher Markt wel een fijne plek om een hapje of een drankje te nuttigen. Geregeld staan er marktkraampjes op de Hackescher Markt.

Laat je niet foppen door media die het over designershops of hippe pop-up stores aan de Hackescher Markt hebben. Die vind je niet op de Hackescher Markt zelf, maar in de nabijgelegen straten.

Hackescher Markt

Checkpoint Charlie

De meest berucht grensovergang tijdens het verdeelde Berlijn is Checkpoint Charlie. Tussen de jaren 1961 en 1989 heeft er zich hier heel veel afgespeeld. Omdat het de derde grenspost op de belangrijke route tussen West- en Oost-Berlijn was had het de derde letter van het alfabet wat internationaal omschreven wordt als de C van Charlie. In het nabij gelegen Museum Haus am Checkpoint Charlie worden allerlei herinneringen die zich aan deze grenspost afspeelde aangehaald.

Bij de voormalige grensovergang staan vrijwel altijd mannen die als grensbewaker verkleed zijn. Tegen betaling kun je met hen op de foto op deze historische plek in Berlijn.

Checkpoint Charlie is een bekende bezienswaardigheid in Berlijn.

Galeries Lafayette in de Friedrichstraße

Net zoals in Parijs en Londen staat ook in Berlijn een prachtige warenhuis van de Lafayette organisatie. Het grootste verschil met de andere twee is dat de vestiging in Berlijn een zeer moderne uitstraling heeft. Het laat zich nog het best omschrijven als een glazen tempel van mode, cosmetica en welzijn. Dit zeer exclusieve Franse warenhuis heeft de mooiste en meest prestigieuze merken in huis. De moderne architectuur is ook binnen waar te nemen. Niets lijkt hier te gek. Je vindt Lafayette Galeries aan de meest gezellige winkelstraat van Berlijn, namelijk aan de Friedrichstraße.

Galeries Lafayette

Beren

Als je goed oplet zie je overal verspreid door Berlijn enorme beren staan. Deze beren zijn het symbool van Berlijn. De grote exemplaren zijn in 2001 en 2002 geveild ten behoeve van Unicef. In winkels kun je kleine exemplaren van deze zogenaamde ‘United Buddy Bears’ kopen.

Wie goed oplet die zal de beer op verschillende andere manieren terugzien in Berlijn. Zo zie je de Berlijnse Beer centraal in de vlag van Berlijn staan.

De beer is het symbool van de stad Berlijn

Potsdamer Platz

Voor de Tweede Wereldoorlog had dit enorme Potsdamer Platz plein veel aanzien. Het was een bruisende ontmoetingsplaats en zeer druk bezocht. Ook stonden hier een aantal kenmerkende panden met veel aanzien. Helaas is hiervan het merendeel verloren gegaan tijdens de oorlog. Na de afbraak van de Berlijnse Muur is ook dit plein afgebroken en opnieuw in ere hersteld. Tegenwoordig is het een prima afspiegeling van het “nieuwe’ Berlijn. Nieuwe moderne gebouwen sieren nu de Potsdamer Platz en staan garant voor een heerlijk avondje uit. Hier vindt je tegenwoordig een aantal theaters, bioscopen, het populaire winkelcentrum Arkaden en verschillende uitgaansgelegenheden.

Potsdamer Platz

Gendarmenmarkt

Een aardig karakteristiek stuk van Berlijn is te vinden aan de Gendarmenmarkt. De naam heeft het te danken aan de voormalige kazerne van het Regiment Gens d’Armes wat hier stond. Bijzonder aan dit ruim bemeten plein zijn de haast identieke kerken die er staan. De kerk rechts van het concertgebouw werd het eerst gebouwd. De andere kerk volgde een paar jaar later omstreeks 1708.

Op het plein staan twee terrassen. Verder is er vooral veel ruimte. Hierdoor komen de gebouwen nog beter tot hun recht.

De Gendarmenmarkt in Berlijn

Brandenburger Tor

Omstreeks 1788 werd deze schitterende toegangspoort tot de stad Berlijn gebouwd in opdracht van koning Frederik Willem II. Het beeld bovenop met de paarden heeft een paar jaar in Parijs gestaan als trofee van Napoleon. Een paar jaar later is het weer geplaatst waar het thuis hoort en waar het helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde. Sindsdien staat er een replica die tegenwoordig symbool staat voor overwinning. De poort is zo’n 26 meter hoog en bijna 66 meter breed. Voor de meeste toeristen is een foto voor de Brandenburger Tor een absolute must tijdens hun stedentrip naar Berlijn. Dat is goed te zien op het plein aan de oostelijke kant van de poort. Op de Pariser Platz is het vrijwel altijd druk met toeristen die zichzelf (vast laten) leggen met deze iconische bezienswaardigheid.

Voor veel toeristen is de Brandenburger Tor niet alleen een belangrijke bezienswaardigheid, maar ook een handig navigatiepunt binnen Berlijn.

Brandenburger Tor

Fernsehturm

Voor een bijzonder goed uitzicht over de stad Berlijn is het aan te bevelen om een bezoek te brengen aan de televisietoren ‘Fernsehturm’. Bovenaan de 368 meter tellende toren is per lift een ronddraaiend restaurant en of bar te bezoeken. Onder het genot van een hapje en of een drankje heb je meteen een bijzonder uitzicht over de stad. De toren bevindt zich vlakbij de Alexanderplatz.

Uit ervaring weten we dat spontaan naar de kassa van de TV-toren gaan om entreetickets te kopen geen succes is. Grote kans dat je pas twee tot drie uur later omhoog kunt gaan. Dat komt omdat er met tijdsloten gewerkt wordt. Het handigste is dus eigenlijk als je alvast jouw ticket(s) vooraf via internet reserveert, waarna je op het gereserveerde tijdstip vrijwel meteen naar boven kunt gaan om van het uitzicht te genieten.

Reserveer je Fernsehturm tickets via GetYourGuide

Fernsehturm in Berlijn

Bikini Berlin

In 2014 opende de deuren van Bikini Berlin voor het eerst voor het publiek. Sindsdien is Bikini uitgegroeid tot één van de populairste winkelcentra in het hedendaagse Berlijn. Het winkelcentrum is gevestigd in het voormalige Bikini Haus nabij de Kurfürstendamm en noemt zichzelf een ‘Concept Shopping Mall’. Dat komt vooral omdat er naast het normale winkelaanbod plek is voor pop-up stores, kunst en hippe eettentjes. Het aanbod ligt verspreid over drie verdiepingen. Vanaf het groene dakterras heb je een fraai uitzicht over Berlijn. Je kijkt onder andere uit op de beroemde dierentuin van Berlijn.

Winkelcentrum Bikini Berlin

De Muur

Met name in het gebied bij East Side Gallery is nog redelijk wat te zien van de voormalige 45 kilometer lange beroemde Berlijnse Muur. De muur werd in 1961 geplaatst om te voorkomen dat mensen uit oosten (Duitse Democratische Republiek) probeerden te ontsnappen naar het “vrijere” westen. Familiebanden en vriendschappen werden hierbij verscheurd. Gelukkig werd deze blokkade in het jaar 1989 afgebroken en betekende dit het einde voor de DDR. Negen november is dan ook een historische dag voor Duitsland. Bij Checkpoint Charlie, de enige grensovergang ten tijde van de Berlijnse Muur, is een klein museum opgericht. Hier in Haus am Checkpoint Charlie zie je onder ander hoe creatief men probeerde de grens ongezien te passeren.

Restanten van de Berlijnse Muur

Berliner Dom

Hoewel de Berliner Dom nog altijd een imposant uiterlijk vertoont, is het lang niet zo groot als het ooit was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het zwaar beschadigd geraakt. De wederopbouw heeft geresulteerd in een kleinere en soberdere kathedraal. De enorme 98 meter hoge koepel is gemaakt van koper, wat de groene kleur verklaard. Binnen zijn bijzonderheden te zien zoals de Sauerorgel met zijn 7200 pijpen en de Hohenzollern sarcofagen.

Wat niet iedereen weet is dat je naar boven kunt gaan en dan vanaf de Dom een prachtig uitzicht over Berlijn hebt.

Berliner Dom

KaDeWe

Al sinds zijn opening in 1907 toen het nog Kaufhaus des Westens werd genoemd, is het KaDeWe warenhuis het meest toonaangevende van de hele stad Berlijn. Tegenwoordig telt het warenhuis ruim zestigduizend vierkante meter met daarin uiteenlopende zaken die hun klanten graag verwennen. Naast de vele en soms chique winkels is er ook een hotel, schoonheidssalon en een kleermaker te vinden. Kortom het KaDeWe Warenhuis aan de Wittenbergplatz mag zich tot op de dag van vandaag het grootste en beste warenhuis van Berlijn noemen.

Entree van KaDeWe

Schloss Charlottenburg

Het voormalige zomerverblijf van koning Frederik I en zijn tweede vrouw Sophie Charlotte van Hannover heeft een zeer statige en machtige uitstraling. Het werd aan het eind van de zeventiende eeuw gebouwd en na de opgelopen schade tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels geherstructureerd. Eerst werd het paleis Schloss Lietzenburg genoemd om vervolgens na de dood van Sophie Charlotte in 1705 te worden omgedoopt tot het huidige Schloss Charlottenburg. Helaas is er van de oorspronkelijke inrichting niet veel bewaard gebleven. Desondanks is het zeker een bezoekje waard. Er zijn regelmatige historische tentoonstellingen te vinden en ook de prachtig aangelegde tuin/park is oogstrelend mooi.

Schloss Charlottenburg

Zoologischer Garten

De Zoologischer Garten is een populaire dierentuin in Berlijn. In deze niet al te grote dierentuin zijn verrassend veel dieren te spotten. Via verschillende ingangen wordt u langs allerlei dierenverblijven en andere attracties geleid. Ooit werd deze dierentuin opgestart rondom het jaar 1844 en had het een aantal zoogdieren en wat vogels. Al snel wist men dat het aansloeg bij de mensen en werd er continue aan investeringen gewerkt. Wat zo bijzonder was, is dat men de verblijven zo natuurlijk mogelijk voor het betreffende dier probeerde aan te leggen. Er was dus duidelijk een afkomst met het natuurlijk habitat te zien. De laatste jaren heeft dit Zoologischer Garten van Berlijn vooral populariteit genoten rondom het ijsbeertje Knut.

Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Afgekort als Gedächtniskirche is deze kerk aan de Breitscheidplatz ook wel bekend als ‘de holle kies’. Veel inwoners van Berlijn vinden dat de restauraties van de afgelopen jaren er niet veel goeds aan hebben gedaan. Zeker de sobere moderne toren ernaast heeft heel wat tongen los gemaakt. Het gebied rondom de Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een plek waar veelal straatartiesten, handelaars en bedelaars zich ophouden. Vlakbij ligt het Europa Center waar een aantal leuke winkels, horeca en ander attracties te vinden zijn.

Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Rotes Rathaus

Het stadhuis van de stad Berlijn valt vooral op door zijn typische rode kleur. Het enorme bouwwerk werd tussen de jaren 1861 en 1869 verwezenlijkt. De ruim vierennegentig meter tellende klokkentoren is gebaseerd op Franse kathedraal die in gotische stijl is opgetrokken. Al enkele malen heeft het Rotes Rathaus wat restauraties ondervonden. Om de 247 kamers eens van binnen te bewonderen zijn er twee mogelijkheden. Twee maal per jaar tijdens de ‘Lange Nacht van de Musea’ wordt het stadhuis opengesteld voor publiek. Dit rode stadhuis bevindt zich aan de Jüdenstrasse nabij de Nikolaikirche.

Rotes Rathaus

Tempelhof

Veel plaatsen in Berlijn waar het verleden van NSDAP nog zichtbaar is, zijn er niet. Toch heeft Adolf Hitler een grote hand gehad in hoe Berlijn er volgens hem moest uitzien. De voormalige luchthaven Tempelhof is hier nog een stille getuige van. Het Tempelhofer Feld was oorspronkelijk een plaats waar militaire parades werden gehouden en waar de inwoners van Berlijn op zondag konden picknicken. Vanaf 1922 werd het grasveld ingericht voor vliegverkeer. Met het aan de macht komen van Adolf Hitler werd de ontwikkeling van Tempelhof onderdeel van het “Generalbebauungsplan für die Reichshauptstadt”. Bedoeling van dit enorme bouwplan was om Berlijn de uitstraling te geven die paste bij het derde rijk. De intentie was dat het plan in 1950 voltooid zou zijn en Berlijn voortaan bekend zou zijn geworden onder de naam Germania.

Tempelhof werd de meest efficiënte luchthaven van de wereld en lag zijn tijd ver vooruit. Na de Tweede Wereldoorlog werd de luchthaven tijdens de koude oorlog een belangrijke luchtbrug voor west Berlijn. In 2008 sloot de luchthaven definitief haar deuren en werd het na een referendum in 2014 weer ingericht als park. Opnieuw konden de inwoners van Berlijn op zondag hier weer picknicken. Naast dat het hier prima recreëren is kun je een rondleiding krijgen in de gebouwen en op andere plaatsen van de voormalige luchthaven. Ook is het een uitstekende plek om de drukte van de Duitse hoofdstad te ontsnappen

Tempelhof, de voormalige luchthaven in het hart van Berlijn.

Panoramapunkt Potsdamer Platz

Een van de beste plaatsen waar je uitzicht hebt over de stad Berlijn is het ‘Panoramapunkt Potsdamer Platz’. Dit panoramapunt is, zoals de naam al doet vermoeden, te vinden op het plein ‘Potsdamer Platz’. Het mooie aan deze plaats is dat je een uitzicht hebt van 360° over de Duitse hoofdstad. Het panorama bevindt zich op de 24e en 25e verdieping van de Kollhoff Tower. Deze toren is gebouwd op de plaats waar ooit de Berlijnse muur stond.

Naast het prachtige uitzicht over Berlijn kun je hier ook een tentoonstelling bezichtigen met de naam ‘Views of Berlin’. Bezoekers van deze tentoonstelling krijgen een indruk van de geschiedenis van de Duitse hoofdstad en ook Duitsland. De focus ligt vooral rond Potsdamer Platz. Wat ook leuk is aan dit uitkijkpunt is de mogelijkheid om te genieten van een lekker drankje en een klein hapje in het panoramacafé. Op deze manier wordt de innerlijke mens niet alleen met drank en spijzen gevoed, maar ook met een prachtig uitzicht.

Uitzicht vanaf het Panoramapunkt Potsdamer Platz

Kerstmarkten

De eindejaarperiode is een mooie tijd om Berlijn te bezoeken. Zo vind je in deze periode een aantal grote kerstmarkten die de Duitse hoofdstad nog net dat stukje extra beleving geven. De meeste kerstmarkten in Berlijn zijn te bezoeken in de maanden november en december. Een bekende kerstmarkt in Berlijn is de ‘Weihnachtszauber Gendarmenmarkt’ waar jaarlijks zo’n 600.000 bezoekers op afkomen. Deze gezellige kerstmarkt heeft dan ook alle ingrediënten om van je bezoek aan Berlijn een onvergetelijke herinnering te maken. Zo zijn rond het plein waar de markt gevestigd is het aantal iconische gebouwen te vinden en is de enorme markt prachtig verlicht, met centraal een kerstboom en ook een podium waar met grote regelmaat toneelstukken worden opgevoerd. Alhoewel deze kerstmarkt niet gratis te bezoeken is, is de prijs dermate laag dat dit geen belemmering mag zijn.

Overigens is de ‘Weihnachtszauber Gendarmenmarkt’ ook een uitstekende plek om de jaarwisseling te vieren. Naast deze kerstmarkt zijn er nog tal van andere kerstmarkten in de Duitse hoofdstad zeer de moeite van het bezoeken waard. Zo komen er jaarlijks 300.000 mensen af op ‘Berliner Weihnachtszeit’ dat de vinden is op Alexander Platz. Zeer kenmerkend aan deze kerstmarkt is de 50 meter hoge reuzenrad. Enkele andere kerstmarkten zijn nog ‘Winterwelt am Potsdamer Platz’, de Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirche en de Wintertraum am Alexa; waar ook een kermis aan verbonden is.

Kerstmarkt in Berlijn

Trabi safari

Berlijn is een stad met een roerige geschiedenis. Zelfs de meer recente geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog is zeer bepalend geweest voor de Duitse hoofdstad. Zo zijn er nog altijd vele sporen te vinden die verwijzen naar een periode dat Berlijn in tweeën was gesplitst. Een leuke manier om deze plaatsen te bezoeken is door middel van een ‘Trabi Safari’. Het plastieken autootje ‘de Trabant’ is dan ook een van de meest sterke symbolen uit de DDR-tijd. Deze safari bied je de mogelijkheid om zelf door de stad de toeren, maar het is ook mogelijk om onder begeleiding van een gids in een soort van verlengde limousineversie van de Trabant langs enkele hoogtepunten van de Duitse hoofdstad te rijden.

De Trabantjes zijn er in verschillende kleuren en motieven en zorgen ervoor dat je op een leuke manier Berlijn kunt verkennen. Er zijn verschillende aanbieders waar je een safari kunt boeken. Je kunt vaak kiezen uit een compacte safari waar je de stad Berlijn kunt verkennen in een dik uur, of je kiest voor een XXL safari waarbij je een uur langer de tijd hebt om enkele hoogtepunten van de Duitse hoofdstad te bezoeken met een Trabant. Hou er rekening mee dat je een redelijk flinke borg moet betalen voor je Trabant.

Bekijk alle Trabant tours in Berlijn

Trabi safari: rondrijden met een Trabant door Berlijn

Sony Center

Een van de meer in het oog springende hedendaagse bouwwerken die je in Berlijn kunt vinden is het ‘Sony Center’. Dit complex kun je vinden aan de Potsdamer Platz. Het gebouw herbergt naast een groot aantal kantoren ook diverse winkels en horecagelegenheden. Dit complex staat bekend als één van de iconen van het moderne Berlijn. De bouw van het complex duurde zo’n vijf jaar en werd in 2000 voltooid. Voor de bouw van het complex zijn vooral de materialen glas, zeil, en staal gebruikt. Vooral de enorme dakconstructie, die bestaat uit glas en zeil, zorgt dat het complex zowel beschermd is tegen regen als zon. Het is ook deze ‘ring’ die het bouwwerk zo uniek maakt; zowel van binnen als van buitenaf gezien. Deze prachtige architectuur in combinatie met de vele winkels en horeca maken van het ‘Sony Center’ een plaats die zeer de moeite van het bezoeken waard is.

Sony Center in berlijn

Potsdam

Wanneer je Berlijn bezoekt is ook een uitstap naar Potsdam zeker de moeite waard. Potsdam is hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en maakt deel uit van de agglomeratie van Berlijn. Hierdoor is de stad zeer goed bereikbaar met verschillende vormen van het openbaar vervoer. Deze stad werd waarschijnlijk al gesticht in de tiende eeuw en heeft door deze lange geschiedenis enkele mooie plaatsen die de moeite van het bezichtigen waard zijn. Zeker ook voor de wat meer historisch bewuste Nederlanders is het leuk om de Hollandse wijk te bezoeken. Deze Holländisches Viertel dateert uit de periode van 1733 tot 1740. Wat je meteen opvalt is de stijl van de huizen. Hierdoor krijg je het gevoel alsof je in een Nederlands stadje rondloopt. In deze periode was ook de Hollandse stijl populair op andere plaatsen in Europa. De wijk is ontworpen door Jan Bouman, die van oorsprong uit Amsterdam kwam.

Enkele andere bezienswaardigheden in Potsdam zijn het lustslot Sanssouci, het Orangeriepaleis, het ‘Neues Palais’ en de ‘Neuer Garten’. Dit is slechts een kleine greep van de vele prachtige bezienswaardigheden die je in Potsdam kunt vinden. Wanneer je meerdere dagen in Berlijn verblijft kun je makkelijk een dag uittrekken om Potsdam te bezoeken.

Potsdam