Berlijn bezoeken

Berlijn behoort tot de leukste en meest interessante steden in Europa om te bezoeken. Er is ontzettend veel te zien en te beleven. Als je alleen al kijkt naar het aantal kleine en grotere evenementen dat in Berlijn gehouden wordt dan heb je al voldoende redenen om een stedentrip naar Berlijn te boeken. Wie enigszins interesse heeft in geschiedenis, die kan eigenlijk al bijna niet om Berlijn heen. Alleen al het hoofdstuk ‘Koude Oorlog’ heeft door de tweedeling veel bezienswaardigheden voortgebracht. Op vele manieren wordt het verhaal verteld van de stad die ineens door een muur gescheiden werd. Van een stad waarvan het kapitalistische westelijke deel ineens een enclave was binnen een communistische DDR.

Wat Berlijn helemaal bijzonder maakt, is hoe de stad na de Val van de Muur opgekrabbeld is. Hoe de anarchie die in het voormalige Oost-Berlijn ontstaan was uiteindelijk geleid heeft tot een stad met een unieke structuur en karakter. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in het winkelaanbod van Berlijn. Natuurlijk spelen de grote winkelketens een belangrijke rol binnen het Berlijnse straatbeeld. Gelukkig biedt Berlijn ook nog voldoende kleinschalige winkels, waardoor winkelen in Berlijn op een leuke ontdekkingstocht uit kan lopen.

Ach, wij hoeven waarschijnlijk de stad hier niet te verkopen. De kans is groot dat je allang besloten hebt dat Berlijn een volgend reisdoel wordt. Wij zullen je op deze pagina een aantal handige tips geven die je kunt gebruiken om het optimale uit je citytrip naar Berlijn halen.

Jouw bezoek aan Berlijn

Wil je Berlijn gaan bezoeken? Sommige dingen kun je beter vooraf regelen. Denk aan een hotelovernachting, treinkaartjes, activiteiten en tours. Krijg voordeel met een stadspas voor Berlijn, zoals kortingen en voorrang bij bezienswaardigheden en musea.

Regel alles in Berlijn in een paar kliks

✅ korting op hotelkamers
✅  skip-the-line toegang bij attracties
✅ gegarandeerd plek bij de leukste tours
✅ de beste deals op één pagina

kortingen, reserveringen en tickets voor Berlijn

Berlijn in één dag ontdekken

Mocht je slechts één dag de tijd hebben om in Berlijn door te brengen dan zul je keuzes moeten maken. Alles zien is geen doen. Wil je een globale indruk van Berlijn hebben dan kun je een fietstocht onder begeleiding van een gids boeken. Vervolgens kun je de resterende tijd van de dag invullen met bezienswaardigheden die je wat meer uitgebreid wilt ontdekken of dingen die je tijdens de fietstocht niet gezien hebt. Een mooi voorbeeld van zo’n dag zie je in het volgende artikel:

‘Berlijn in één dag: de highlights van Berlijn’

Overnachten in Berlijn

Berlijn is groot en er is geen sprake van één centrum. Wel ligt de ene plek wat gunstiger ten opzicht van de bekende hotspots dan de ander. Hoe bepaal je dan waar je gaat overnachten in Berlijn? Om veel van Berlijn te zien zul je sowieso gebruik moeten maken van de een of andere vorm van transport. Het openbaar vervoer is daarvoor het meest geschikt. Houd je van fietsen en wil het weer een beetje meewerken dan kun je veel op de fiets doen. Voor wie vooral van het openbaar vervoer gebruik wil maken die kan het beste een hotel kiezen nabij een metrostation met een goede aansluiting richting de belangrijkste plekken van Berlijn. Nog beter is misschien wel rondom één van de grotere treinstations in Berlijn: Tiergarten, Hauptbahnhof of Friedrichstrasse.

De leukste manier om Berlijn echt te leren kennen is door een appartement te huren in plaats van in een hotel te gaan slapen. Er is een redelijk groot aanbod van appartementen die in wooncomplexen in normale woonwijken liggen. Op die manier beleef je de stad meer dan wanneer je in een hotelkamer overnacht. Appartementen zijn tegenwoordig ook via verschillende grotere (hotel)boekingssites te reserveren.

overnachten in Berlijn

Goedkope hotels boeken in Berlijn

Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat je kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. Dit is een soort van zoekmachine die de prijzen van een groot aantal boekingssites zoals Booking.com, Expedia en Hotels.com met naast elkaar zet. Je ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat je snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt.

Bekijk de goedkoopste kamerprijzen in Berlijn via trivago.nl

Reserveer je tickets op tijd

Voor een aantal attracties en bezienswaardigheden is het handig om je tickets vooraf al geregeld te hebben. Op die manier passeer je de wachtrijen en kun je (vrijwel) meteen naar binnen. Soms wordt er met een tijdslot gewerkt, zoals bijvoorbeeld de TV-toren. Als je van het uitzicht vanuit deze toren wilt genieten dan heb je altijd te maken met tickets die je binnen een bepaald tijdslot toegang geven. Voor het Rijksdaggebouw is het zelfs een verplichting dat je minstens 24 uur vooraf je toegang al geregeld hebt. Je moet daarbij ook de namen en geboortedata van jou en de rest van je gezelschap doorgeven. Daarmee lichten ze je even door om te kijken of je een veiligheidsrisico zou kunnen zijn.

Er zijn verschillende sites waar je je entreetickets en reserveringen kunt regelen. Het aanbod verschilt een beetje per aanbieder, dus kijk zelf even wie biedt wat jij zoekt. Alledrie de onderstaande sites zijn in het Nederlands en accepteren naast creditcard ook betalingen via iDEAL:

Berlijn tickets via Tiqets
Berlijn tickets via GetYourGuide Berlijn

De wachtrij zoals die vroeger voor de Rijksdag voorkwam

Berlijn met kinderen?

Ouders staan weleens voor het dilemma of een bestemming wel of niet geschikt is om er met hun kind(eren) naartoe te gaan. Helemaal bij grote steden is het de vraag of je er je kind, en dus uiteindelijk ook jezelf, er een plezier mee doet om er een gezinsvakantie van te maken. Vooral als er veel musea en historie aan bod gaan komen is dat een reële vraag om jezelf te stellen. In het geval van Berlijn zouden we sneller geneigd zijn om ‘ja’ te antwoorden dan bij sommige andere steden. Zelfs met wat jongere kinderen is Berlijn al vrij leuk, maar vanaf het moment dat ze zeg maar de onderste helft van de basisschool gepasseerd zijn kan Berlijn ronduit interessant worden voor kinderen. Grote kans dat ze ergens in groep 6 of 7 bij geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de Berlijnse Muur geleerd hebben. Hoe gaaf is het dan om vervolgens in Berlijn dat allemaal in het echt te zien?

Wat mensen ook weleens onderschatten is museumbezoek met kinderen. Redelijk wat kinderen zullen bij het woord ‘museum’ al bij wijze van spreken al beginnen te steigeren, want musea zijn natuurlijk per definitie al saai. Kijk daarom of er musea zijn die een beetje bij de interesses en de belevingswereld van je kind(eren) aansluiten. Wat wij met onze kinderen ervaren is dat ze openstaan voor moderne en hedendaagse kunst. En laat daar nou in Berlijn redelijk wat van te zien zijn.

In Berlijn zijn er natuurlijk ook heel wat attracties die door kinderen leuk gevonden worden. De dierentuin in Tiergarten is bijvoorbeeld een hele mooie plek om een dagje door te brengen. Ook leuk zijn Madame Tussauds en SEAlife. Met pubers kun je een bezoek aan Berlin Dungeon of één van de vele escape rooms overwegen. Eerlijk is eerlijk: hiervoor hoef je eigenlijk niet speciaal voor naar Berlijn te gaan. Het kan er wel voor zorgen dat de verveling niet toeslaat bij je kinderen en jij in de tussentijd ook jouw hoogtepunten van Berlijn kunt ontdekken.

Berlijn met kinderen

Eten en drinken

Op het gebied van eten en drinken wijkt Berlijn eigenlijk niet zoveel af van wat je in Nederland allemaal kunt krijgen. Natuurlijk merk je dat de Duitse keuken de basis is, wat je vooral terugziet in de hoeveelheid varkensvleesgerechten in de traditionele restaurants. Natuurlijk kun je in Berlijn dan ook prima schnitzel, beenham en allerlei worstsoorten eten. Vooral de bekende curryworst (Currywurst) zul je op veel plekken terugzien. Dat komt doordat deze als typisch Duits beschouwde snack zijn oorsprong zou hebben in Berlijn. Volgens de overlevering is de Currywurst in 1949 bedacht door de inmiddels overleden Berlijnse snackbarhoudster Herta Heuwer.

Het multiculturele karakter van de stad is natuurlijk ook doorgedrongen tot het aanbod van restaurants, eetkraampjes en andere eetgelegenheden. Allerlei soorten buitenlandse gerechten en keukens zijn helemaal ingeburgerd in Berlijn. De grote Turkse gemeenschap heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat allerlei gerechten uit de Turkse keuken op veel plekken te verkrijgen zijn en dan met name het broodje Döner. Ook de Aziatische keuken zie je op veel manieren terug in Berlijn, zoals in de vorm van noodlebars. Het leuke aan een multiculturele stad is dat niet alleen de mensen, maar ook de gerechten zich met elkaar vermengen. Zo kun je in Berlijn allerlei fushiongerechten uitproberen.

Qua drinken is het aanbod ook grotendeels vergelijkbaar met dat van Nederland. Natuurlijk kun je in Berlijn verschillende goede Duitse en vooral ook lokale bieren drinken. Berlijn heeft ook een duidelijke koffiecultuur, waardoor je op veel plekken prima koffie kunt krijgen. Wij zouden vooral aanraden om dat bij kleine lokale ondernemers te doen. Kijk ook vooral wat ze er aan lekkere broodjes of koeken bij kunnen serveren. Of natuurlijk een heerlijke pretzel (Brezel). Frisdrankliefhebbers zullen in Berlijn ontdekken dat er steeds meer plekken zijn waar je geen Coca-Cola, Sprite en Fanta schenken, maar Fritz-Kola en andere Duitse frisdranken. Je kunt hierbij smaakjes ontdekken die wat minder gangbaar zijn.

Ontdek Berlijn op de fiets

Wil je Berlijn op een gezonde en leuke manier ontdekken? Overweeg dan zeker om aan een georganiseerde fietstocht deel te nemen. Fietstochtenspecialist Baja Bikes biedt in Berlijn verschillende boeiende fietstours aan zoals de populaire ‘Highlights van Berlijn’ fietstocht, de speciale fietstocht langs de Berlijnse Muur en de Kreuzberg fietstour waarbij je de alternatieve kant van de stad gaat opzoeken. Erg leuk, allemaal!

Baja Bikes werkt in Berlijn grotendeels met Nederlandstalige gidsen. Er zijn ook tours in het Engels of Duits. Dat staat allemaal bij de info als je gaat reserveren. Omdat ze vooraf moeten weten hoeveel deelnemers er zijn en ze daar het aantal gidsen op af moeten stemmen, is vooraf reserveren verplicht. Maar maak je geen zorgen: betalen doe je ter plaatse pas en annuleren/wijzigen is gratis.

Bekijk alle Berlijn fietstours en reserveer direct online

ontdek Berlijn op de fiets tijdens een fietstour met gids